Progressive Web Apps als nieuwe standaard

Een Progressive Web App (PWA) is een mobiele applicatie die te bezoeken is via de browser. Wij vertellen graag meer over de voordelen van een PWA en hoe dit jouw business kan helpen.

progressive-web-apps.jpg

Mobiele browsers worden steeds krachtiger en door de komst van 5G is de internetverbinding sneller dan ooit. Niet gek dus dat het gebruik van het internet op smartphones jaarlijks blijft toenemen. Op deze trend wordt ingespeeld door de snelle ontwikkeling van Progressive Web Apps (PWA's). Wat is een PWA? En waarom zijn wij hier zo enthousiast over? Dat leggen we graag uit.

Wat is een Progressive Web App?

Een PWA is een applicatie die gebouwd wordt met programmeertalen als HTML, CSS en JavaScript. Dat is in principe niets nieuws. In tegenstelling van een native app, zoals je die download in de App Store, wordt een PWA bezocht in je mobiele browser. Net zoals je websites bezoekt. Door de ontwikkeling van de technieken achter een web app, doet de gebruikerservaring hiervan niet veel onder aan die van een native app. De opkomst van de PWA's is dus goed te begrijpen.

Door de ontwikkeling van de technieken achter een web app, doet de gebruikerservaring hiervan niet veel onder aan die van een native app.

Menno van Elsas

ProjectmanagerPartner

Waarom een Progressive Web App?

Er zijn veel redenen om te kiezen voor de ontwikkeling van een PWA ten opzichte van een native app.

Gebruiksvriendelijkheid

Ten eerste de gebruiksvriendelijkheid. Als gebruiker hoef je een PWA niet te installeren op je smartphone via de App Store. Via je mobiele browser (bv. Chrome of Safari) kun je de web app bezoeken, gebruiken en zelfs toevoegen aan de home scherm. Doordat deze browsers steeds geavanceerder worden, bieden deze een naadloze gebruikservaring die niet veel onderdoet aan die van een native app.

Efficiënte (door)ontwikkeling

Naast een hoge gebruiksvriendelijkheid, liggen de ontwikkelkosten van bijvoorbeeld een online platform als PWA, een stuk lager dan die van een native app. Er hoeft namelijk niet apart voor iOS en Android ontwikkeld te worden. Zo liggen de doorlooptijd en de kosten van de ontwikkeling een stuk lager dan die van een web app.

Met het oog op de toekomst kan de ontwikkeling van een PWA een verstandige keuze zijn. Door de continue verbetering van de mobiele browsers, is een web app continu uitbreidbaar en te optimaliseren.

Cross-platform gebruik

Een PWA kan 'cross-platform' gebruikt worden - zowel op de desktop, tablet als mobiel. Dit betekent dat een PWA ook geïndexeerd kan worden door Google, in tegenstelling tot een native app. Zo kun je meer verkeer naar jouw platform, website of portaal krijgen. En dat betekent waarschijnlijk meer business.

progressive-web-app-bouwen.jpg
plygrnd-mobile-timeline.jpg

PWA's are here to stay

Het is duidelijk dat de ontwikkeling van een Progressive Web App in veel gevallen een passende oplossing kan zijn. En dat dit niet snel zal verdwijnen. Dit betekent echter niet dat PWA's de native apps vervangen. Al worden de verschillen steeds kleiner, goede native apps zijn qua interactie en gebruiksvriendelijkheid nog altijd gestroomlijnder dan PWA's.

Daarnaast bestaan er natuurlijk ook reguliere (mobiele) websites en online platformen, die de gebruiker goed in hun behoeften kunnen voorzien. Of een PWA hier een goede vervanging voor is? Door de hoogwaardige gebruikerservaring en toekomstbestendigheid zijn wij overtuigd van wel.

Plan een kennismaking