Onze website is niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer omdat deze browser niet meer ondersteund wordt. Wij raden aan om over te stappen op Microsoft Edge.

Avocado Media logo
Avocado Media logo

Digitale oplossingen die verbinden

kennis

De principes van Design Thinking

"De gebruiker staat centraal." Een veel gehoorde uitspraak van designers en developers. Maar wat houdt dat precies in? En hoe doe je recht aan deze uitspraak als je een oplossing ontwerpt voor een complex probleem?

"De gebruiker staat centraal." Een veel gehoorde uitspraak van designers en developers. Maar wat houdt dat precies in? En hoe doe je recht aan deze uitspraak als je een oplossing ontwerpt voor een complex probleem? Dat is waar Design Thinking bij komt kijken.

Design Thinking is een methode om complexe problemen, ofwel 'Wicked Problems', op te lossen. Bij het oplossen van deze problemen staat de menselijke aard van deze problemen centraal. Het kan gaan om een nieuw product, dienst of een nieuwe werkwijze.

De vijf stappen van Design Thinking

Design Thinking kan onderverdeeld worden in vijf stappen.


Stap 1. Inleven

Je leeft intensief mee met de stakeholders van de oplossing. Hiervoor gebruik je verschillende methoden om tot de kern van hun probleem te komen, zoals interviews, participatieonderzoek en A Day In The Life. Probeer niet in oplossingen te denken, maar puur naar de wensen en behoeften te kijken van de gebruikers.


Stap 2. Probleem definiëren

Nadat je empathisch gezien in de stakeholders bent gedoken, vat je de gewonnen informatie samen. Je doet dit aan de hand van Empathy Maps & Customer Journeys. Uit deze analyses kan je het centrale vraagstuk / probleemstelling definiëren.


Stap 3. Ideeën genereren

Door middel van brainstormen en andere idee generatie technieken verzin je zo veel mogelijk oplossingen voor het centrale vraagstuk. Denk hierbij aan Brainstormen & Morfologische kaarten. Het is belangrijk om out of the box te denken. Alles kan en mag.


Stap 4. Prototype

De ideeën die wij bedacht hebben werken wij uit in snelle, goedkope en tastbare prototypes.


Stap 5. Testen

De gemaakte prototypes testen wij bij de gebruiker. Omdat wij deze prototypes tastbaar maken betrekken wij de stakeholders actief bij het Design Thinking proces. Wij verzamelen feedback en kijken wat goed is en wat beter kan. Vervolgens maken wij iteratieslagen totdat wij de beste oplossing hebben voor het centrale vraagstuk. De ontwikkeling van een MVP kan een slimme volgende stap zijn.

De vijf stappen van design thinkingZoals in het diagram te zien is volgen de stappen elkaar op in een double diamond vorm. Dit houdt in dat de informatiestromen die bij Design Thinking komen kijken groter en kleiner worden. In designer-jargon spreekt men ook wel van divergeren (groter worden) & convergeren (kleiner worden). Bij de inleving fase verzamelen we veel informatie, en in de definieer fase convergeren we deze informatie tot een enkel vraagstuk. Vervolgens verzamelen we veel ideeën om het vraagstuk op te lossen, die we weer gieten in enkele prototypes die we testen bij de stakeholders.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen ?

We adviseren je graag tijdens een vrijblijvende kennismaking.

Plan een kennismaking
Geschreven door
Deel dit verhaal

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wij zijn bereikbaar

020 737 12 65

info@avocado-media.nl

Op werkdagen van 09:00 tot 17:00

Plan een kennismakingsgesprek

2016 - 2022 | Avocado Media

Scroll down

Back to top