Onze website is niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer omdat deze browser niet meer ondersteund wordt. Wij raden aan om over te stappen op Microsoft Edge.

Digitale oplossingen die verbinden

kennis

4 tips voor een succesvol online platform

Benieuwd hoe jij kunt zorgen dat jouw online platform succesvol wordt? Wij delen graag enkele tips.

Wij bouwen succesvolle online platformen. Lees onze tips.

Ben jij toe aan de digitalisering van jouw business? Of ben je op zoek naar een manier om online interactie te stimuleren met jouw doelgroep? Het opzetten van een online platform kan hiervoor een logische volgende stap zijn. Het succes van een digitaal platform hangt echter af van meerdere factoren. Hoe zorg jij ervoor dat jij hier het maximale uit haalt? Hoe maak je een online platform écht succesvol? Hierbij onze tips.

Stel realistische doelen

Duidelijke, realistische doelen geven houvast gedurende het gehele proces. Ten eerste om te kunnen bepalen welke functionaliteiten ontwikkeld gaan worden. De doelstellingen hoeven niet per se voor de lange termijn opgesteld te worden. Wanneer is de eerste fase van het platform succesvol? Zijn die doelen behaald, dan kunnen er nieuwe doelen opgesteld worden voor de volgende fase. Doelstellingen niet gehaald? Dan sturen we bij.

Enkele voorbeelden:

  • Voor het einde van het jaar een database met x aantal gebruikers
  • X aantal verkopen van online trainingen in Q2 en Q3
  • Na X maanden na lancering x aantal matches tussen gebruiker A en gebruiker B

Tips voor een succesvol online platform

Focus op wireframing

De scope (omvang) van het project is bepaald op basis van de gestelde doelen. De wireframes, ofwel de schetsen, vormen een cruciaal onderdeel van het platform. Hierin worden doelstellingen concreet uitgewerkt in de vorm van functionaliteiten. Welke functionaliteiten zorgen voor het behalen van deze doelstellingen?

Wireframing is een uitgelezen moment om direct de doelgroep te betrekken. Hebben zij de juiste interactie met het platform? Dit geeft snel waardevolle inzicht. Zo kan feedback worden doorgevoerd, voordat het visuele design wordt uitgewerkt.

Waarom wireframing belangrijk is:

  • Het is een uitgelezen mogelijkheid voor alle betrokkenen (doelgroep, opdrachtgever en agency) om feedback te leveren over de structuur
  • Het voorkomt onnodige development en design werkzaamheden in een later stadium
  • Er zijn geen limitaties door bestaande design elementen - er wordt enkel nagedacht over de structuur en functionaliteiten

Kies de passende technieken voor je platform

Er zijn veel manieren om een online platform te bouwen. De keuze voor de techniek hangt samen met de deadline en doelstellingen van het project.

Door het gebruik van hoogstaande technieken, is jouw online platform klaar voor de toekomst. Wij bouwen onze platformen in Laravel en de nieuwste JavaScript frameworks, zoals Vue.js en React. Deze technieken bieden enorm veel flexibiliteit en zorgen ervoor dat er schaalbare code geschreven kan worden. Zo kan er op ieder moment doorontwikkeld en geoptimaliseerd worden.

Als de deadline van de lancering relatief krap is, bijvoorbeeld omdat er bepaalde aannames of marktacceptatie getest moeten worden, kan de keuze gemaakt worden om te lanceren met een MVP. In deze 'uitgeklede' versie van het platform worden alleen de noodzakelijke functionaliteiten gebouwd. Voor een snelle lancering kun je kiezen om een bestaand framework te kiezen. Misschien worden er momenteel al tools gebruikt die aan het platform gekoppeld kunnen worden, zoals een ERP systeem of CRM.

Lanceer je online platform vroeg

Een dure fout die je kunt maken bij het ontwikkelen van een online platform, is te laat lanceren. Een online platform is nooit af, dat klopt. Maar een platform is wel snel af-genoeg. Je komt op een punt dat feedback van echte gebruikers waardevoller is dan naar eigen inzicht doorontwikkelen. Het oneindig blijven werken aan nieuwe functionaliteiten kan ervoor zorgen dat de behoeften van de gebruikers niet meer worden gediend. Dat is zonde.

Kortom: lanceer vroeg en leer van je doelgroep. Werk van daaruit aan de doorontwikkeling.

Lees hier meer over de ontwikkeling van een online platform.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen ?

We adviseren je graag tijdens een vrijblijvende kennismaking.

Plan een kennismaking
Geschreven door

Sem Ammerlaan

Deel dit verhaal

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wij zijn bereikbaar

020 737 12 65

info@avocado-media.nl

Op werkdagen van 09:00 tot 17:00

Plan een kennismakingsgesprek

2016 - 2021 | Avocado Media

Scroll down

Back to top